WhatsApp Image 2019-10-16 at 16.29.30.jpeg

Interactief onderzoek met de Soulmate

Naar stilte, bezinning bij jouw school / bedrijf / organisatie

Samen zoeken naar de stilte aan de hand van een verplaatsbare stilteruimte

Op veel plekken in Nederland zijn al bezinningsruimtes of stiltekamers, denk daarbij aan de stiltekamers op onderwijsinstellingen of de stiltekamers in overheidsinstanties. Helaas worden maar weinig van deze ruimtes optimaal benut.

 

Om mee te gaan in de dynamiek rondom de zoektocht naar verstilling is de Soulmate ontwikkeld. Deze houten kabine die uit een aantal verplaatsbare delen ontstaat kan ter plekke worden opgebouwd en ingericht. De Soulmate nodigd creatievelingen uit om mee te denken over het thema stilte en bezinning en kan naar wens (van de opdrachtgever) worden ingericht.

 

Een soulmate is iemand waarbij je tot rust komt, je geheimen deelt, iemand die je vertrouwd. Dat is precies wat de Soulmate ook wil betekenen voor de bezoeker. De Soulmate is een project dat voortdurend in ontwikkeling is en wordt gebruikt als onderzoeksproject rondom het thema. Op die manier nodigd de Soulmate uit tot gesprek en ontmoeting en wil deze het thema stilte weer aan de orde brengen.

'My Soulmate Experience' is een educatief pakket dat kan worden gebruikt om in les en -cursusvorm interactief bezig te zijn met het thema. Het pakket bestaat uit ontmoetingen rondom de Soulmate met speciaal ontwikkeld educatie materiaal waarbij aan de hand van een boekje en creatieve input wordt stilgestaan bij wat stilte betekend voor jou. Het onderzoek wordt op maat gemaakt voor de betreffende locatie en is in ontwikkeling tot een volledig opzichzelfstaand materiaal dat kan worden aangeboden aan onderwijsinstellingen en bedrijven.

Waar we zijn geweest

Toepassing

WhatsApp Image 2019-10-16 at 16.29.30.jpeg

Alfa-college Hardenberg

Van augustus 2019 tot en met december 2019 heeft de stilteruimte; Soulmate op het Alfa-college in Hardenberg gestaan. In die tijd heeft Spatiebalk in samenwerking met studenten en docenten een aantal sessies georganiseerd rondom het onderzoek 'behoefte naar verstilling op het Alfa-college.' Aan de hand van enquetes, interviews en door Spatiebalk ontwikkeld educatiemateriaal (inspiratiesessies en maaksessies rondom de Soulmate) hebben wij op een creatieve manier resultaten verzameld. De Soulmate heeft daarbij voortdurend gediend als 'een middel om het gesprek rondom stilte te bevorderen.' Op die manier wil Spatiebalk bijdragen aan het toegankelijk maken van stilte-beleving. Dit levert een zinvolle bijdrage aan het onderwijs; uit ons onderzoek blijkt dat door stilte-beleving de student meer ruimte in zichzelf kan ervaren.

downloads

slice4.png

Soulmate is een project van Rubens Ruimte www.rubensruimte.nl/soulmate